Dit onderwerp bevat 15 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Margo van der Meulen 9 maanden, 3 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #348

  Handhaving is een lastig punt. Doordat uitvoering van taken over veel kustgemeenten en andere partijen is verdeeld, zullen ook hier misschien veel onderlinge verschillen zijn. Misschien is handhaving niet overal problematisch, maar er zijn zeker plekken waar dat wel zo is. In Den Haag bijvoorbeeld, waar veel hekken uit duinen zijn verwijderd, maar daar ook geen verbodsborden staan. Het publiek gaat er daardoor ten onrechte van uit dat door de duinen lopen is toegestaan. We zijn immers gewend dat hekken en borden ons “vertellen” wat we niet mogen doen. En brommers en snorfietsen die door duinen rijden waar nauwelijks tegen wordt opgetreden. En er is gebrek aan handhaving van anderssoortige regels die te maken hebben met zwerfvuil, regelgeving en vergunningen voor strandtenten, evenementen etc.

  Bijlagen:
 • #373

  Ik hou me al ruim 2 1/2 jaar bezig met toezicht en handhaving.
  Het heeft best wel tijd gekost om erachter te komen bij welke instantie je een bepaalde gesignaleerde overtreding moet melden(gemeente, omgevingsdienst, terreinbeheerders, politie).
  Over het algemeen is het hier wel duidelijk aangegeven wat wel en wat niet mag.
  De problemen op Schouwen zijn groot, zowel op het strand en in bos en duin als in de Voordelta.
  In de Voordelta hebben we te maken met zeehondenverstoring door kitesurfers (jaarrond) en met waterscooters en ook wel speedboten (zomer).
  Verder verstoring van vogels door voornamelijk kitesurfers.
  Op het strand en in bos en duin: quadrijders, af en toe motorcrossers, en vooral heel veel mountainbikers.
  Ook een enkele keer nog wel eens een kitebuggyer op het strand.
  Verder ook heel veel loslopende honden die op het strand rustende en overtijende vogels opjagen en doodbijten en die ook geregeld voor ernstige verstoring zorgen in de grote meeuwenkolonie.
  Ik heb het hier over echte overtredingen, dus als er duidelijk staat aangegeven dat iets op een bepaalde tijd of een bepaalde plaats niet mag en de meeste van die overtredingen vinden ook jaarrond plaats.
  Dan zijn er nog de ernstige problemen met de paragliders bij de meeuwenkolonie; sinds de paragliders er zijn, kunnen de meeuwen nauwelijks meer kuikens grootbrengen.
  Aan een regelgeving voor deze nieuwe sport wordt gewerkt.
  Overtreders vind je in alle leeftijdscategorieën, maar toch met een oververtegenwoordiging van wat oudere mensen, vooral mannen.
  Verder heb ik de indruk dat de meeste overtredingen bewust begaan worden, aanspreken van de overtreder heeft dan ook meestal geen resultaat.
  Er is een gebrek aan toezichthouders en vooral ook aan mensen die overtredingen melden.
  Immers, als er geen meldingen komen is er officieel niets aan de hand en hoeven er dus ook geen toezichthouders ingezet te worden.
  Mensen ertoe bewegen om te gaan melden is erg lastig; als je het aan hen vraagt verzinnen de meesten wel een smoesje om het niet te hoeven doen.
  Daarom nu weer een oproepje aan de lezers: als je iets ziet dat niet oké is, meld het dan.
  Als je niet weet wie je moet waarschuwen, bel dan de politie.
  De politie zorgt er dan wel voor dat de melding op de juiste plaats komt.

  • #374

   Behalve onduidelijkheid over regels zijn inderdaad misschien het gebrek aan meldingen het probleem. Maar dat er overal veel te weinig toezicht is, is duidelijk. Zelfs op drukke dagen zie je nauwelijks politie op het strand.

   Bijlagen:
 • #379

  De bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn niet aan toezicht en handhaving voorbij gegaan.
  Juist nu de overlast, veroorzaakt door met name extreme sporters, sterk toeneemt, zijn er naar mijn idee minder toezichthouders dan ooit.
  Politie te paard is van het strand verdwenen, extra (zomer)toezichthouders bij de duinovergangen zijn er niet meer, en ook de auto van de handhaving van de gemeente zie je zelden meer.
  Wat ik wel weet, is dat er bij het opstellen van roosters de voor de surveillance wel rekening gehouden wordt met waar de meldingen van overtredingen meestal vandaan komen.
  Graag zou ik van andere lezers willen weten wat voor soort overlast er bij hen op het strand en in de duinen is, en hoe en of dat effectief aangepakt wordt.

  • #380

   De overlast bij Kijkduin is er hoofdzakelijk in de vorm van geluidsoverlast; powerboten, jetski’s en harde muziek (soms vanaf de boulevard) die afhankelijk van de windrichting erg irritant kan zijn. Er aan ontsnappen is nauwelijks mogelijk, of je moet daarvoor het strand verlaten. Onduidelijk is wat vergunningsplichtig is en waarvoor toestemming bestaat. Geluidsnormen zouden zeker een aandachtspunt moeten zijn.

   Bijlagen:
 • #382

  In Castricum hebben we één BOA, die zich voornamelijk bezighoudt met de strook waar de paviljoens staan. Die BOA werkt 40 uur per week en is lang niet altijd op strand – de meeste boefjes weten wel wanneer hij er wel of niet is. Met name ’s avonds, als er de meeste overlast is van strandfeesten, is er weinig toezicht. Verder probleem is dat er verschillende overheden zijn met hun eigen regels en toezichthouders (waterschap, rijkswaterstaat, PWN), en geen van alle heeft voldoende capaciteit om de hele kust te bewaken. En wat zegt de gemeente doodleuk als het om duinbetreding door huisjeseigenaren gaat? “Daar moet PWN op toezien”.
  Alleen tegen fout parkeren wordt streng opgetreden, je kunt dikke prenten krijgen. Dat is lekker makkelijk, en daarmee wordt de exploitant van de betaalde parkeerplaats, tevens groot projectontwikkelaar, te vriend mee gehouden.

 • #390

  Ook op Schouwen houden de gemeentelijke toezichthouders zich naar mijn idee het grootste deel van hun werkdag bezig met parkeercontroles.
  Het uitschrijven van een parkeerbon is gemakkelijk en het kost niet veel tijd.
  Achter een paraglider aanzitten die wegvliegt en zich in de duinen verstopt, daar ben je veel meer tijd mee kwijt, en de kans is groot dat je hem niet eens te pakken krijgt.
  (Gemeentelijke toezichthouders kunnen tegen paragliders optreden als zij de duinen betreden).
  Ja, en dan die waterscooters.
  Die dingen gaan best hard en er zijn idioten die met hun waterscooter in volle vaart afrazen op op de zandbanken rustende zeehonden.
  De dieren raken daarvan volledig in paniek; gevolg is dat ze onvoldoende rust krijgen om hun jongen te zogen.
  De puppies raken ondervoed en komen verzwakt en ziek in de zeehondenopvang terecht of ze gaan dood.
  Toezicht houden op het water is nog lastiger; zo schijnt de pakkans voor kitesurfers, die een overtreding begaan, rond de 10 % te liggen.

 • #488

  Handhaving is inderdaad een moeilijk iets. Eigenlijk weet niemand tot wie men zich kan wenden. ik spreek mensen soms zelf aan op wat ik zie maar de reactie’s die daar op volgen…
  Bij ons in Nieuwvliet-bad is er steeds meer overlast, er is toch geen controle is een veel gehoorde reactie.
  Overlast door loslopende honden in het natuurgebied tijdens het broedseizoen is al jaren een ramp voor de broedende vogels.
  Maar er komen steeds nieuwe overtredingen bij. Nieuw sinds vorig jaar > in de buurt kan men golfkarren huren, u kunt wel raden waar die allemaal rijden.
  Ook iets wat men vroeger niet zag en echt wel ongepast is; er zijn in de duinen enkele parkeerplaatsen en op het strand is er zelfs een aangelegde parkeerplaats speciaal voor vergunninghouders. Deze vergunninghouders hebben een sleutel voor de slagbomen en zijn meestal mindervalide mensen die door een grondige reden deze vergunning verkregen hebben. De strandpaviljoen uitbaters laten uit gemakzucht de slagbomen openstaan en zetten zo letterlijk de deur open voor mensen die deze parkeerplaatsen inpikken om hun strandspullen af te zetten of lekker dicht bij de zee te parkeren. Hun reactie is meestal “er staat hier toch niemand en als er een gehandicapte komt dan kan hij er nog wel bij”. Hoe laag kan je vallen? Het rijden langs de duinpaden is iets wat men echt moet vermijden, gevaarlijk voor fietsers en wandelaars die niet verwachten er voertuigen tegen te komen en het kan serieus overlast betekenen voor de natuur. Ik gun de mensen die een parkeervergunning hebben echt hun voordeeltje, die vergunning krijg je echt niet voor een akkefietje en deze mensen verplaatsen zich altijd voorzichtig. Maar de personen die weten dat ze iets doen dat niet mag rijden zo snel mogelijk naar deze plaatsen om niet gezien te worden vanop de weg en bezorgen ook door hun haast overlast. Wat zou zoiets kosten als men beboet? Niemand doet er wat aan en als je er iets op aanmerkt krijg je ruzie.

 • #489

  Hier op Schouwen zijn gemeentelijke toezichthouders belast met de parkeercontroles.
  Waarschijnlijk is dat ook in Nieuwvliet het geval.
  Je kunt denk ik het beste bij de Gemeente navragen hoe meldingen van foutparkeren gedaan kunnen worden.
  Als je dat weet, dan kun je aan de slag: bij het zien van een foutparkeerder een melding doen, liefst met het kentekennummer erbij.
  En, als je geluk hebt en de auto staat er nog als de parkeerwachters komen, dan gaat de eigenaar van het voertuig met een mooie prent naar huis: naar ik gehoord heb kost iets vergelijkbaars op Schouwen € 140!

 • #494

  Het is inderdaad tobben met de handhaving. Maar de gemeenten lijken ook bijna om overtredingen te vragen. Bij Kijkduin zijn veel hekken weggehaald met schade aan duinen tot gevolg. De Pokémon Go jagers banjeren overal doorheen. Daar helpen de zeldzame en vrij onzichtbare borden niets tegen. Kennelijk ziet men dat nu ook in, er staan bij de boulevard dranghekken waar eerst gewone hekken stonden.
  En wie verzint die teksten tegenwoordig? Lichtgroene borden met “huisregels”. Bijna onzichtbaar en zonder autoriteit 🙁

  Bijlagen:
 • #497

  Tja, Borden helpen niet als men weet dat er weinig tot geen controle is. Bij ons in West-Zeeuws Vlaanderen staan aan elke duinovergang duidelijke borden en aan de parkeerplaatsen voor vergunningshouders nog een extra bordje. Probleem is, de mensen die verbodsborden negeren zijn meestal niet de gemakkelijkste personen zijn om aan te spreken. De publieke betalende parking liggen bijna allemaal een serieuze wandeling van de stranden af, dus de parkeerwachters beperken zich tot het controleren van die betalende parkings (betalende periode april tot eind september ofzo) soms, heel erg soms zie je politie aan het strand. Meestal omdat er een of andere tip is i.v.m. het aan land brengen van illegale spullen. Dan staan ze bij hoog water in de duinen de kust af te turen.
  Enkele jaren terug was er controle op een stukje gedoogd naaktstrand, na jaren gedoogd niks zeggen was er plots heel veel controle. Het vooral Duitse publiek heeft er dagelijks waarschuwingen gekregen, niemand begreep waarom dit gebeurde na al die jaren. Ondertussen is het meer dan duidelijk! Juist op dit stuk strand staan nu slaaphuisjes. De uitbater was blijkbaar bang dat gasten zouden wegblijven. Het grappige is nu, juist deze strandhuisjes zijn populair bij naturisten.
  Deze strandhuisjes ontsieren en eisen het strand op in de zomer, nu in de winter staan ze er niet (voorlopig) maar dit is een ander verhaal.

  Mvg,
  Seal

  Bijlagen:
 • #500

  Als wandelaar is het soms zoeken om je eigen pad te houden op het strand. De ballen die met werphengel worden geworpen, vliegen je soms om de oren of je wordt (bijna) omver gelopen door een enthousiaste hond.
  Dit plezier maakt veel goed voor het ongemak. EN welk een gedoe is het om je spullen achter je op te ruimen.
  Als het al niet de blikjes en plastic zijn in de zomer. Dan de cadeautjes van de honden: in de zomer al een gekte, laat staan in de winter. Dan is het strand vrijgegeven voor honden tussen Den Haag en Kijkduin.
  Zelfs de honden-uitlaat-services laten in hun betaalde uitlaat actie de groep van 10 tot 15 honden tegelijk alles achter. Spreek je die eens aan dan komt er een en al verbazing op je af… inderdaad erg lastig!
  Als liefhebber van bloodvoets lopen een ergernis. (Je hebt eigenaren die er met de voeten een laagje zand over gooien … ook vervelend !)
  Vraag je het handhavers dan hoor je welk een probleem ze maken van heterdaad. Leg je hen uit om bij een strand opgang te gaan staan met een P waar je het gegarandeerd voor je ogen ziet gebeuren. (De lang opgehouden boodschap moet immers de vrije loop krijgen … simpel en effectief). Ze luisteren braaf met glazige ogen …
  Ik kijk naar de open zee en probeer al dit los te laten, meestal lukt dat 😀

 • #501

  Ja, hier op Schouwen geldt ook een opruimplicht voor de ontlasting van je hond of paard.
  Er hangen ook houdertjes met plastic zakjes erin.
  Deze zakjes zijn bedoeld om de drol van je hond (voor paarden zijn de zakjes te klein) in te doen en vervolgens natuurlijk zakje + inhoud in de vuilnisbak te gooien.
  Wat gebeurt er vaak in de praktijk?
  De drol wordt netjes in het zakje gedaan, het zakje wordt netjes dichtgeknoopt, en vervolgens wordt het zakje + inhoud op straat, op het strand of in de zee gegooid ?????????
  Ik begrijp dit niet, en jammer genoeg heb ik nog niet iemand gezien die dat daadwerkelijk deed, want dan had ik kunnen vragen waarom die persoon dat deed.

 • #504

  Honden op het strand zorgen inderdaad voor andere problemen. Of eigenlijk hun baasjes, de honden kun je weinig verwijten 🙂
  Behalve de poep zijn er de achtergebleven hondenballen (meestal stukgebeten) en ander vuil. Ik vind er altijd wel een paar 🙂

  Bijlagen:
 • #589

  Effe het strand op met de auto voor een selfie, deze is wel lachen.

  link naar krant

  Bijlagen:
 • #643

  Ik krijg de laatste tijd sterk de indruk dat groepen mensen, bijvoorbeeld mountainbikers, de door de natuurorganisaties en sportbonden opgestelde buitencode (zie http://www.nm.nl/buitencode) misbruiken om te doen waar zij zin in hebben (en wat verboden is).
  Als je mensen aanspreekt die bijv. fietsen waar dat niet toegestaan is, dan krijg je te horen: “ik ben niemand tot last, dus ik mag hier wel fietsen”, of “ik houd rekening met voetgangers, dus ik kan hier wel fietsen”.
  Het uitgangspunt van de buitencode is, dat iedereen zich wel aan de regels houdt………

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.