Home Forums Beleidsbeïnvloeding & politiek Kust en de verkiezingen

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Roos Kooiman Roos Kooiman 8 maanden, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #722
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Wat zeggen de verschillende politieke partijen over de kust bij de verkiezingen?

  Ik heb de paragrafen uit diverse partij-programma’s gehaald waar het over landschap en de kust gaat (om het zoeken te vergemakkelijken heb ik er zelf even hoofdletters van gemaakt). Hieronder zie je ze. Doe er je voordeel mee!

  CU: Open landschappen behouden, versnippering voorkomen. Open landschappen, zoals het Groene Hart, mogen niet steeds kleiner worden. Verrommeling, versnippering en bouwen op opdringerige zichtlocaties langs wegen tegengaan. (…) Bescherm nationale landschappen en parken. Kernkwaliteiten van de Nederlandse landschappen, aardkundige monumenten en Natuurschoonwaarden zoals stilte en duisternis krijgen een wettelijke bescherming. Dat geldt ook voor nieuwe nationale parken zoals ‘Hollandse duinen’. De ChristenUnie wil geen wildgroei van bouwinitiatieven, maar de schoonheid van onze KUSTlijn behouden. “Meer windenergie. Er komt een uitbreiding van windparken op zee, waarbij rekening wordt gehouden met KUSTgemeenten, ecologie, scheepvaart en visserij.

  D66: “Voor ons zijn natuur en ruimte meer dan alleen gebruiksmiddelen voor ons onmiddellijke nut. De eigen waarde van natuur is groot genoeg om ons maximaal in te spannen voor het behoud. Maar daar bovenop komt nog de ongekende economische waarde van de natuur. De ecosystemen waar wij in leven bieden ons cruciale diensten als schoon water, schone lucht, hout, bestuiving, natuurlijke KUSTbescherming, CO2-opvang en het tegengaan van verwoestijning.”

  GroenLinks: GroenLinks kiest voor meer natuur in Nederland: er komen nieuwe grote natuurgebieden in het hart van ons land. We beschermen schoonheid, stilte en weidsheid van ons landschap, de nachtelijke duisternis en de ongerepte KUST. Boeren die hun bedrijf verduurzamen en natuurvriendelijk maken worden beloond. Zo zorgen we voor een rijkdom aan soorten planten en dieren. Met een nationaal programma weidevogels komen we boeren tegemoet en beschermen en herstellen we de weidevogelpopulaties.

  PvdA: “Er staan grote projecten op stapel voor de verhouding tussen land en water, zoals in de delta, de KUST, de rivieren, het IJsselmeer, het Markermeer en de Afsluitdijk, maar ook in het landelijk gebied zoals Dwingelerveld. (..) We leggen de komende jaren extra natuurgebieden aan; waaronder het Oostvaarderswold. Natuurontwikkeling wordt automatisch gekoppeld aan infrastructurele projecten. (..) Boeren krijgen een belangrijke rol in het creëren van natuur als onderdeel van de transitie van de gangbare landbouw richting een meer duurzame landbouw. Dat is goed voor de biodiversiteit en het behoud van ons cultuurlandschap.”

  PvdD: De KUST krijgt betere bescherming. Er komt een einde aan bebouwing in de duinen en aan de KUST. De overheid bevordert herstel van cultuurlandschappen, onder meer door renovatie of aanleg van akkerranden en houtwallen.

  De overige partijen besteden er geen specifieke aandacht aan.

 • #723
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Voor een bredere blik kan je het Groen Kieskompas bekijken!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.