Home Forums Beleidsbeïnvloeding & politiek Kustpact getekend

Tags: 

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Ilias Ilias 8 maanden, 3 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #690
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Vanmiddag wordt door meer dan 60 overheden en organisaties het kustpact ondertekend. Natuurmonumenten en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland zijn medeondertekenaars van het kustpact namens de coalitie Bescherm de kust. De coalitie is blij met het pact. De stem van jullie en ruim 100.000 andere Kustbeschermers is echt een enorme steun geweest in de onderhandelingen bij het kustpact. Bedankt Kustbeschermers!

  In het kustpact staan afspraken over het beschermen van het kustlandschap. De coalitie Bescherm de Kust is blij dat alle betrokken overheden het kustpact onderschrijven. Er komt voortaan een grote rem op recreatieve bebouwing. In het kustpact is afgesproken dat er buiten bebouwde gebieden geen nieuwe recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen bijkomt. Wat ongerept is blijft dus ongerept.

  Nieuwe bebouwing in bebouwde gebieden
  Naast restricties, bevat het ook voorwaarden voor nieuwe recreatieve bebouwing. En plannen die al gebouwd worden of waarover al openbare besluitvorming is geweest vallen helaas buiten de nieuwe afspraken. Dit geldt ook voor bouwprojecten binnen het bestaande bebouwde gebied zoals bijvoorbeeld de badplaatsen van de Hollandse kust. Na het sluiten van dit kustpact gaan de kustprovincies zones aangeven waar ruimte is voor recreatieve nieuwbouw en waar definitief geen plaats is voor bebouwing. Deze zones komen in provinciale verordeningen te staan. Daarmee worden de gemaakte afspraken van het kustpact omgezet van intenties naar harde regels.

  Meer lezen? Zie http://www.beschermdekust.nl/kustpact

  Ik zal straks de tekst van het kustpact uploaden

 • #691
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  En hierbij de definitieve tekst van het kustpact, groeten van Roos

  Bijlagen:
 • #694

  Ik vind dit ondertekende kustpact door alle bestuurlijke lagen een mooi resultaat voor iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. Chapeau.
  Zo leren dat we met onze inzet ook de bestuurlijke macht kunnen beïnvloeden en slechte zaken/ wetten kunnen verhinderen.
  Maar we zijn er nog niet, nu is het een kwestie van waakzaamheid om te zorgen dat dit kustpact ook wordt gehandhaafd.
  Er zullen altijd weer partijen zijn die toch wat willen doordrukken, dus kustbeschermers succes.

 • #703

  Binnen het pact is er voor provincie en gemeenten nog ruimte om alsnog veel te verprutsen met de zonering in verschillende typen strandgebruik. Een actieve lobby naar zowel provincie als gemeenten lijkt mij noodzakelijk. Een aangepaste versie (0.6) van het manifest (nu het Kustpact is ondertekend) is bijgesloten.
  Over de naam etc. kan discussie plaatsvinden (Mooie Kust Manifest, Beschermde Kust Manifest, Burgers Kustmanifest etc.) maar de inhoud zou nu toch moeten vaststaan. En wat nu?

  Bijlagen:
  • #710

   Hallo! Ik stel voor dat onze ‘manifest-groep’ nog eens bijeenkomt, samen met nog anderen die willen, om te zien hoe en waar we het manifest kunnen gebruiken. Deze periode is wat moeilijk voor mij, maar vanaf eind april ben ik constant beschikbaar.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.