Home Forums Beleidsbeïnvloeding & politiek Kustpact van 18 januari ligt nu bij gemeenten

Tags: 

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Kors Pijl Kors Pijl 9 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #667

  Het Kustpact van 18 januari ligt nu bij de gemeenten. Het is de bevoegdheid van de colleges van B&W om al dan niet akkoord te gaan met dit pact. In de gemeente Castricum peilt B&W binnenkort de stemming in de Raad.
  In de bijlage heb ik de verschillen in de concepten van 25 oktober en 18 januari naast elkaar gezet. Alleen in de formuleringen die betrekking hebben op de gemeenten zijn wijzigingen aangebracht. Ik vind deze formuleringen teleurstellend, en overweeg als vrijwilliger van Stichting Duinbehoud de Raad en het College te vragen met de tekst van 18 januari niet in te stemmen.
  Alle partijen onderschrijven de gebiedswaarden en de intenties van het Kustpact. Geen enkele partij behalve de gemeenten hebben aanleiding gezien om het concept van 25 oktober aan te passen; zij zullen er dus achter staan. De Provincies voeren al beleid, of hebben dat aangekondigd, dat conform het Kustpact is. Het Kustpact is sowieso een convenant, dat niemand de handen op de rug bindt. Waarom dan die terughoudendheid van de gemeenten? De nu toegevoegde formuleringen zijn sec onnodig. Ze formuleren echter op voorhand de manieren om onder de intenties uit te komen en afwijkend beleid te voeren. Dus in tegenstelling tot het concept van 25 oktober legitimeert het concept van 18 januari dit gedrag ook nog eens. Het is alsof je borden neerzet in je tuin die inbrekers wijzen waar je huis opengebroken kan worden. De meeste gemeenten zijn niet gek, en kiezen deze aanvullende formuleringen niet uit voorzichtigheid of zorgvuldigheid, omdat ze immers overbodig en dus onterecht zijn. Ze zullen dit weloverwogen doen om het Kustpact te ondermijnen. Organisaties die hiermee akkoord gaan dragen mijns inziens bij aan die verzwakking.
  Een zwak kustpact, zoals er nu ligt, kan er volgens mij beter helemaal niet zijn. Het geeft alleen maar meer onduidelijkheid en onzekerheid. Dat zijn de wapens in handen van mensen die alleen hun eigen belang nastreven, die belang hebben bij verdeel en heers.
  Ik hoor graag hoe andere forumbezoekers hier over denken.

 • #669

  Na ruggespraak met diverse nauwbetrokken partijen kom ik tot de conclusie dat het voorstel dat er nu ligt het uiterste is wat er uit te halen viel. Gemeenten zijn erg bang om hun autonomie op te geven. Laten we de vele mitsen en maren van de gemeenten maar als bestuurlijke zorgvuldigheid beschouwen. Winst is in elk geval dat alle partijen, naar het er nu naar uitziet, achter de gebiedsbeschrijving staan, en achter de intenties van het Kustpact.
  Afhaken van “groene” partijen zal niet tot winst leiden. In elk geval kunnen er binnenkort stappen vooruit gemaakt worden, als (mogelijk) nog in februari het document door alle partijen wordt ondertekend. Zoals zonering en aanwijzen van concentratiegebieden en beschermde gebieden.

 • #670

  Adrie, kun je de bijlage ook als word of PDF bijsluiten? Ik kan dit niet downloaden zo en dus ook niet goed de verschillen tussen de voorstellen beoordelen.
  Je tweede bericht is heel anders van toon dan de eerste, ik ben benieuwd ( en anderen ook denk ik) WAT je over de streep heeft getrokken om er positiever in te staan!
  Ik weet nu dat de gemeente Goeree Overflakkee ook heeft ingestemd en de Burgemeester van Katwijk heeft gemandateerd om te tekenen
  Ik lees er verder nog niets over op de diverse sites en FB pagina’s, waar de ondertekening van 21 februari gaat plaats vinden. Vind je ook niet dat wij als kustbeschermers daar allemaal heen moeten, daar moet ruchtbaarheid aan gegeven worden, zodat gemeenten ook voelen dat het menens is met ons!
  Weet jij meer over de ondertekening? Ik hoor het graag?
  Groet Kors Pijl van Burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust

 • #672

  Dag Kors,
  Ik zie inderdaad dat de PDF die ik eerder heb geüpload niet gelezen kan worden. Hier is nog een poging.
  Wat me over de streep heeft getrokken is eerlijk gezegd het conflict tussen hoofd en hart. Mijn hoofd heeft voorlopig gewonnen. Ik denk niet dat het realistisch is om nog aan partijen te vragen opnieuw te onderhandelen. En de natuur- en landschapspartijen hebben er vertrouwen in dat ze / we hier een goed stuk gereedschap hebben. Daar moeten we dan maar in geloven.
  De situatie zal van gemeente tot gemeente en provincie tot provincie verschillen. De provincie Noord-Holland is altijd erg terughoudend geweest wat betreft de regierol. Er zijn aanwijzingen dat daar verbetering in zit. Aanwijzingen, maar daar moet je het dan maar mee doen.
  In de toekomst zullen gemeenten en commerciële partijen meer moeite moeten doen om hun plannen er door te krijgen. De “bewijslast” wordt naar hun kant verplaatst. In de nieuwe omgevingswet krijgt de gemeente een belangrijkere rol in het RO-beleid; ook daar is het prettig om wat extra gereedschap te hebben, die het Kustpact dus verschaft.
  De zonering en de in het Kustpact vastgestelde gebiedswaarden zijn verder belangrijke aspecten.
  Al zal het ook in de toekomst een kwestie van opletten, onderhandelen, participeren en actievoeren blijven, maar dan hebben we in elk geval de publieke opinie en een belangrijk beleidsstuk in onze zak.
  En één pact voor de hele kust is sterker dan een verdeeld pact met ontbrekende partners. We moeten solidair zijn met elkaar.

 • #674

  Dank je Adrie, nu is het goed te lezen en te downloaden. Dank ook voor je uitgebreide motivatie. Ik deel je mening, we leven nu eenmaal in een polderende democratie. Bij de concrete plannen ter inzage kan men altijd weer kijken of er gronden zijn voor bezwaar, we houden vol!
  Mijn andere vraag : “waar en hoe laat wordt het Kustpact de 21e ondertekent” heeft nog niemand kunnen beantwoorden. Wie weet meer en gaan er mee.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.