Home Forums Publieksacties Schoonmaken

Dit onderwerp bevat 36 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Lars Hopman Lars Hopman 5 maanden, 2 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #302

  Laat ik maar een beginnetje maken met “schoonmaken”. Een onderwerp dat voor onze hele leefomgeving geldt, maar vuil op het strand en in de duinen is voor mij een extra grote ergernis. In het bijgesloten documentje heb ik er een en ander over vastgelegd.
  Er zijn al veel initiatieven met incidentele schoonmaakacties. Als we niet oppassen dan wordt het ook wat dat betreft een rommeltje. Goede inventarisatie en coördinatie vóór de uitvoering lijken mij noodzakelijk. Maar je kunt eigenlijk nooit te veel schoonmaken, er ligt vooral op het strand altijd rommel; bedrijfsvuil van de scheepvaart, visserij en aangespoeld vuil van de recreatie.

  Bij Den Haag staan bij de strandopgangen tegenwoordig nu ook in de wintermaanden afvalbakken op het strand (zie foto). Dat kan helpen. Maar er moet nog heel veel gebeuren om de stranden en duinen schoon te maken en schoon te houden.

 • #311

  Prachtig document, Peter. Goed idee ook, dit onderwerp.
  Ik ga nu reclame maken voor strandondernemers en het Kustpact. Eén goed effect van het Kustpact kan zijn dat ondernemers het iets makkelijker krijgen qua concurrentie, bestemmingsplanperikelen en dergelijke. Dat kan ertoe leiden dat ze zich richten op kwalitatieve verbetering zoals duurzaamheid en ook zorg voor hun omgeving. En dat kan er toe leiden dat ze het schoonhouden van hun “perceel” als hun taak zien. Dat zou al heel wat zijn. Ik weet het, nu word ik door een aantal mensen weggelachen, maar soms heb ik ergens een naïeve hoop op.
  Ken je het verschijnsel van de “beach cleaner”? Een apparaat dat de bovenlaag van het strand afschraapt en geheel ontdoet van alles wat groter is dan een paar zandkorrels? Dat klinkt als het Ei van Columbus, maar in feite steriliseert die het strand. Want afval is niet alleen van plastic en nylon, maar ook van dode schelpdiertjes, plantenresten, organisch materiaal dat voor het toch al schrale ecosysteem belangrijk is.
  En dat is dus de keerzijde van schoonmaken. Als dat zonder beleid gebeurt heeft kan het ook schadelijk zijn.
  Onze beachsurfvereniging heeft trouwens een heel eenvoudig motto: “Take Three”. Jong en oud kan er aan mee doen, zelfs de hond. Steeds als je op het strand komt, neem je drie stukken afval mee terug.

  Bijlagen:
  • #315

   Ik ken de apparaten die ze bij Den Haag gebruiken. Die zijn echt alleen voor de bovenlaag en het grofste vuil zodat het strand er voor het oog schoon uitziet. Ik vind met regelmaat kapotgereden Heineken flesjes vlak onder het zand, die breken gemakkelijk door het gewicht van auto’s. Lekker dun glas, lekker licht en goedkoper om te maken en te vervoeren dan de oude flesjes. Maar een nog groter gevaar dan “gewone” flesjes.
   Te fijn machinaal zeven lijkt mij inderdaad ook ongewenst. Maar wat is erger, achterblijvende vervuiling door bijvoorbeeld vuurwerkresten (zie foto’s) of afwezigheid van schelpen? Daar moet een ecoloog maar een uitspraak over doen. 🙂

   Bijlagen:
 • #319

  Waarschijnlijk veel meer mensen dan je zou denken houden zich individueel bezig met het schoonmaken van het strand.
  Sommigen af en toe, maar er zijn ook mensen die dagelijks met een afvalzak op pad gaan om hun ‘eigen’ stukje strand schoon te maken.
  Het scheepsafval vormt hier op Schouwen wel het grootste probleem; je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het wel een keer op het strand.
  Het trieste gevolg van dat in zee rondzwervende afval is dat daardoor talloze dieren op een ellendige manier vroegtijdig aan hun einde komen.
  Bij een onderzoek aan in Duitsland gestrande potvissen werden grote hoeveelheden afval in de lichamen van de dieren aangetroffen; genoemd werd een motorkap, een 13 meter lang visnet en nog veel meer…..
  Een natuurminnend mens wordt bepaald niet vrolijk van dit soort berichten, want een oplossing voor het vervuilingsprobleem, in de vorm van het terugdringen van de hoeveelheid scheepsafval, is nog heel ver weg.

  • #324

   Ik heb nog niet gelezen wat de oorzaak is van de enorme bruinvissensterfte langs de kust. Bijna dagelijks wordt er een gevonden. (zie http://www.walvisstrandingen.nl/)
   Zelf heb ik er ook voor het eerste een gevonden en aangemeld.

   Bijlagen:
 • #320

  Gerard Janssen. de “strandprofessor”, heeft een aantal jaar geleden een lezing gegeven over het ecosysteem langs de kust, en de invloed van menselijke activiteit daarop. Ik heb daar een PDF van, maar die is te groot om bij te voegen. Ik heb er een Word-bestand van gemaakt dat wel klein genoeg is, maar daarin ontbreken helaas de plaatjes. Misschien is dat toch interessant.

 • #322

  Sigaretettenpeuken zijn een verhaal apart. Je ziet rokende mensen om de haverklap een peuk in het zand uitdrukken en snel wegmoffelen. De vervuiling van al die peuken mag niet onderschat worden.
  Misschien dat een voorlichtingscampagne dergelijk gedrag kan bijsturen. De gratis aangeboden “asbakken” worden nauwelijks gebruikt, ik vind ze veel ongebruikt in het zand (waarin ze nauwelijks opvallen).

  Bijlagen:
 • #326

  Er is een onderzoek gedaan naar bruinvissterfte, waarvan de resultaten ik meen vorig jaar gepresenteerd zijn.
  Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de verwondingen, die aangetroffen werden bij vnl. bruinviskalfjes in veel gevallen het gevolg waren van aanvallen door grijze zeehonden.
  Plotselinge sterfte van een groot aantal dieren kan ook een natuurlijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld de uitbraak van een besmettelijke ziekte.
  Neem eens contact op met de mensen van de zeehondenopvang, wellicht weten zij er meer van.
  Bij hen meld ik het altijd als er een overleden zeezoogdier is aangespoeld, ook een walvisachtige.
  Het dier wordt dan opgehaald en indien nodig, wordt de doodsoorzaak onderzocht.

 • #329

  Op Schouwen worden de druk bezochte delen van het strand al sinds jaren in de zomermaanden schoongemaakt met de beach cleaner.
  Ten opzichte van vroeger is er wel iets veranderd: het gezeefde materiaal wordt niet meer afgevoerd maar gestort op de stillere gedeelten van het strand, meestal bij de duinvoet.
  Al het door mensen geproduceerde afval wordt alleen verplaatst en niet meer verwijderd; dat schiet lekker op!
  Die afvalhopen zijn zo smerig (ontlasting van paarden en honden, kadavers, enz), dat je het wel uit je hoofd laat om bijv. het plastic eruit te gaan zoeken.
  Navraag gedaan bij de gemeente.
  Het antwoord was dat het gezeefde materiaal qua samenstelling (zand, zout en soms gevaarlijke stoffen) te veel verschilde van de andere afvalstromen, waardoor de verwerkingsinstallaties voor ‘normaal’ afval het niet aankonden.
  Apart verwerken is natuurlijk veel duurder, en blijkbaar heeft de gemeente daar geen budget voor.
  Als voordeel werd genoemd dat die vuilnishopen de duinvorming kunnen bevorderen.
  Maar, als zo’n duintje na jaren weer eens uitstuift, dan komt het moeilijk verteerbare afval weer vrolijk tevoorschijn.
  Als de vloedmerken alleen uit organisch materiaal zouden bestaan, dan zou het beter zijn om ze te laten liggen.
  Maar, er liggen nu voor mens en dier gevaarlijke voorwerpen tussen, zoals medicijnstrips, proppen en spuitbussen purschuim, kitkokers met kitrestanten, kaarsvet, injectienaalden, visnetdraden, machineonderdelen, enz, enz.
  Die rommel kan niet blijven liggen.
  Ik vrees dat de manier waarop er nu schoongemaakt wordt, het hoogst haalbare is, en dat het weghalen van het zwerfvuil een taak blijft voor de opruimvrijwilligers, die hun werk in stilte doen en er nimmer een beloning voor krijgen (of het moet de gedachte zijn, bij ieder stukje gevaarlijk afval dat je opraapt, dat je dan weer het leven van een dier gered hebt).

  • #331

   Er ligt zeer divers vuil op de stranden, ook vuil dat gevaarlijk is voor mens en dier. Ik vind het onbegrijpelijk en onacceptabel dat een gemeente besluit dat allemaal maar op een hoop berg te gooien en te laten liggen. Dat schreeuwt om samenwerkingsacties met het publiek. Maar veel mensen rapen daarbij inderdaad alleen plastic, glas en papier op. Je zou daarnaast bijna schoonmakers voor alleen het speciale vuil willen instellen. Wanneer alle draad en touw, parafine en ander speciaal vuil wordt verwijderd dan valt de milieuschade bij ophoping misschien nog te overzien.

   Bijlagen:
  • #345

   Misschien is het een idee om een strandvuilwijzer te maken? Met korte omschrijving en wat er mee moet worden gedaan? Ik kan mij voorstellen dat ook dat tussen gemeenten kan verschillen.
   Er is van alles te vinden op het strand waarvan ik ook niet altijd precies weet wat ik er mee aan moet. Vanmiddag vond ik bijvoorbeeld weer van die grote, zwart/bruine brokken (zie foto). Die kom ik regelmatig tegen. Het lijkt mij een aardolieproduct, maar zeker ben ik er niet van. Veen zit in de ondergrond, dat hoort daar van nature. Daar lijkt het ook op.
   Maar het meeste vuil kan ik wel plaatsen. Zoals de onvermijdelijke ballonnen. dit keer van Lebara mobile. 🙂

   Bijlagen:
 • #330

  Er is nog een aspect dat bij de discussie over zwerfvuil op de stranden niet vergeten mag worden, en dat is de manier waarop mensen reageren op de aanwezigheid van zwerfvuil in hun omgeving (in dit geval het strand).
  Uit Sociaal Psychologisch onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van zwerfvuil in de openbare ruimte (hier het strand dus) mensen ertoe aanzet om ook hun rommel neer te gooien, want, anderen doen dat ook!
  Merk in dit verband op dat veel mensen ook zaken als zeewier, veenklompjes (=teer!) en schelpen (scherpe voorwerpen!) als afval beschouwen.
  Vanuit deze gezichtshoek is het dan weer verstandig om drukbezochte delen van het strand wel regelmatig schoon te houden.
  In Renesse worden de in het vorige stukje genoemde afvalhopen gestort tussen lage duintjes, zodat ze minder goed zichtbaar zijn.
  Toch heb ik het idee dat het nogal eens gebeurt dat mensen hun afval op die hopen gooien in plaats van in de vuilnisbak.
  Nu een vraag aan jullie: hebben jullie enig idee wat er in jullie gemeente gedaan wordt met het door de beach cleaner verzamelde afval?

  • #336

   Het is inderdaad ook mijn eigen ervaring dat op “mijn strand” wanneer ik dat heb schoongemaakt minder vuil wordt achtergelaten. En men heeft mij zien opruimen, dat zet mensen misschien aan tot nadenken. Ik spreek de jeugd regelmatig aan op hun gedrag wanneer zij het strand verlaten en al hun troep in het zand achterlaten. Ik word daarbij over het algemeen genegeerd, maar krijg soms bijval van omstanders.
   Wat de gemeente met het opgehaalde vuil doet weet ik niet. Maar ik weet dat in Den Haag het door burgers gescheiden afval weer bij elkaar werd gegooid omdat aparte afvalstromen te duur waren. Belachelijk natuurlijk, maar zo gaat dat wanneer alleen naar kosten wordt gekeken. Of dat nu nog zo is weet ik niet (Ik woon er niet meer). Misschien dat een initiatief zoals het “strandjutten” van vuil kan worden uitgebreid. Maar daaraan kleven dan weer andere nadelen 🙂

   Bijlagen:
 • #339

  Nog iets vergeten te schrijven: het is natuurlijk wel zo dat er na een melding van het aanspoelen van echt gevaarlijke zaken, zoals vaten met vergif of gevaarlijke medicijnen, direct actie ondernomen wordt.
  Probleem is dan weer wel dat lang niet iedere strandbezoeker weet wat gevaarlijk is en wat niet.
  Er worden hier ook wel opruimacties georganiseerd, bijv. voor schoolkinderen; ook zijn er mensen die min of meer in groepsverband zwerfvuil opruimen in de dorpen.
  Er is dus zeker wel belangstelling voor het onderwerp.
  Het goed in kaart brengen van het probleem is een belangrijke eerste stap om verbetering in de huidige situatie te brengen.

  • #340

   Ik denk ook dat inventarisatie en communicatie de basis moeten zijn.
   Er zijn veel organisaties die zich met dit probleem bezighouden en er iets aan doen. Maar het plubliek heeft over het algemeen geen benul van wat er allemaal aan troep op het strand ligt. Stichting de Noordzee inventariseert bij haar Beachcleanup al het opgehaalde afval. Maar daar wordt naar mijn gevoel te weinig mee gedaan. Meestal wordt het gekoppeld aan al bekende problemen (zie bijvoorbeeld http://www.beachcleanuptour.nl/over-de-tour/waarom-strand-opruimen/). Maar over chemicalien, medicijnen en ander gevaarlijk afval hoor je weinig. Mensen denken bij afval vaak alleen in termen van plastic. papier, glas en blikjes. Maar je kunt het zo gek niet bedenken, of het ligt wel ergens op het strand.

   Bijlagen:
 • #356

  Als je grotere groepen mensen wilt motiveren om bijvoorbeeld aan strandschoonmaakacties mee te doen, dan moet de opdracht eenvoudig zijn en aansluiten op de belevingswereld van de mensen.
  Glas, blik en plastic scheiden, dat is normaal voor veel mensen, en als ze na een paar uur opruimen een grote zak met plastic flesjes verzameld hebben, dan hebben zij voor hun gevoel veel gedaan en keren zij tevreden huiswaarts, en zijn ze gemotiveerd om opnieuw mee te doen.
  Nadeel is dan dat andere zaken blijven liggen, maar voordeel is dat er toch een heleboel afval verwijderd wordt.
  Die zwartbruine brokken, dat is zo te zien inderdaad veen.
  Door stromingen in het water kunnen op sommige plaatsen veenpakketten aan de oppervlakte komen en het komt ook vaak mee bij het ophogen van het strand.
  Ik zal eens proberen om meer informatie te krijgen over hoe het strand in andere gemeenten schoongemaakt wordt, wellicht zijn er betere en ook betaalbare methoden dan die hier op Schouwen gebruikt wordt; gemeentebestuurders zijn per slot van rekening ook niet alwetend.
  Wat betreft zo’n afvalwijzer, daar is over te denken; zoiets zou dan door de gemeente verspreid moeten worden, want de gemeente heeft er direct belang bij dat burgers meehelpen om het strand schoon te houden.

 • #358

  Uitnodiging Green Deal Schone Stranden

 • #359

  Green Deal Schone Stranden Uitnodiging
  Een nieuw jaar staat voor de deur. Dus tijd voor goede voornemens en nieuwe kansen! Het schoonhouden van het strand is er daar één van. De Green Deal Schone Stranden kan u hierbij helpen. Wij zoeken met dit instrument zoveel mogelijk samenwerking en afstemming tussen alle betrokken partijen. Daarnaast ondersteunen wij goede initiatieven

  Daarom organiseren wij op 18 januari ’s van 13.00 tot 16.00 uur een Green Deal Brede Bijeenkomst bij paviljoen Het Strand in Katwijk;
  Iedereen is van Harte Welkom

  Iedereen met een goed idee krijgt de ruimte om deze middels een pitch te presenteren. Na de pitch is er ruimte voor discussie en commentaar en kijken we gezamenlijk hoe het idee verder geholpen kan worden. De Green Deal helpt hierbij door contacten en kennis
  Wij verzoeken u uw idee vooraf aan te melden

  De volgende ideeën komen al aanbod:
  My Beach 2.0
  Juttersgeluk
  TrashUre Hunt

 • #402

  Ik kwam dit filmpje tegen van de Beachcleanup tour 2016 van Stichting de Noordzee: https://youtu.be/5TGbBW3iU8g
  Het geeft een mooi beeld van de actie en de leuke sfeer die er heerst. Een aanrader. Het programma voor 2017 is nog niet bekend, maar de etappes zullen waarschijnlijk wel weer in augustus plaatsvinden. Zie http://www.beachcleanuptour.nl/over-de-tour/.

  Bijlagen:
 • #425

  Bedankt voor de tip!
  Hier op Schouwen wordt in de zomer ook wel een strandschoonmaakactie georganiseerd.
  Een week lang trekt dan een groepje jongeren met een jutkar over het strand om afval te verzamelen en de badgasten voor te lichten.
  Mensen die afval bij de jutkar brengen krijgen een bedankje.
  Of dit via de Stichting de Noordzee georganiseerd wordt, weet ik niet; dat ga ik dus eens vragen.

 • #457

  Het Castricummer strand wordt als volgt schoongehouden.
  Het schoonmaken van het strand is uitbesteed aan de firma Gul uit Egmond. Zij legen de afvalbakken op het strand en kunnen, indien de gemeente Castricum dat wenst, een beachcleaner inzetten. Dit gebeurt alleen wanneer het echt noodzakelijk is en op plaatsen waar een vervuiling (natuurlijke oorzaak bv. algen of een menselijke vervuiling bv. lozing of afgevallen lading van een schip) is opgetreden of een extra schoonmaakronde indien het strand door recreatie / toerisme is vervuild. De werkelijke inzet van een beachcleaner wordt bepaald door de strandcoördinator.
  Die meldt:

  De beach-cleaner wordt op afroep ingezet. Het aantal keren varieert per jaar maar het is maximaal 5 keer. In 2016 is de beach-cleaner 4 keer ingezet. De beach-cleaner welke GUL gebruikt gaat tot maximaal 15 cm diepte. Het vuil wordt opgevangen in een grote zeef. Eigenlijk is het een bollenraapmachine welke nu op het strand wordt gebruikt.
  Glas en plastic wordt daar handmatig uitgehaald en gescheiden afgevoerd.
  De beach-cleaner wordt alleen ingezet voor de bebouwing op het strand dus voor de huisjes en de paviljoens. De beach-cleaner komt dus niet op plaatsen waar geen bebouwing is.

  Verder is er af en toe een grote schoonmaakactie waarbij vrijwilligers het hele strand (7 kilometer) opruimen, en de paviljoenhouders zijn redelijk consciëntieus in het handmatig opgeruimd houden van hun perceel.

 • #458

  Berichtje gelezen over de gevolgen van de aanwezigheid van kunststofafval in de zee.
  Zeevogels eten vaak bewust kunststofafval.
  Volgens de onderzoekers komt dat doordat algen zich hechten op het kunststof.
  Deze algen geven een geur af (dimethylsulfaat).
  Kleine kreeftjes (krill) voeden zich met die algen en gaan ernaar ruiken.
  Vogels die krill eten gaan bij het foerageren op de krill- en dus op de algengeur af en eten ook het met algen begroeide plastic op, in de veronderstelling dat het voedsel is.
  Met alle gevolgen vandien.

 • #555

  Ik ontving vandaag deze foto van het strand bij Zandvoort. Ik heb het al eerder gezegd; Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt het wel ergens op een strand 🙂

  Bijlagen:
 • #559

  Inderdaad een bijzondere vondst; daar kan onderstaand fossiel bot, dat ik gevonden heb,(nu museumstuk) niet tegenop!

  Bijlagen:
 • #563

  Paraffinevervuiling.
  Hieronder het antwoord dat een ‘collega strandopruimvrijwilliger’ kreeg van RWS naar aanleiding van een melding over paraffinevervuiling van het strand in november vorig jaar.
  Ik had al niet de indruk dat het spul opgeruimd was door de gemeente, maar het was onder het zand verdwenen en dus onzichtbaar geworden.
  Na de recente storm zijn de paraffinebrokken weer tevoorschijn gekomen.
  Het is zoveel, dat ik mij nu echt afvraag of er iets aan de vervuiling gedaan is door of in opdracht van de gemeente.
  Paraffine blijkt wel degelijk gevaarlijk te zijn voor dieren, ook voor honden.
  Ik heb vorige maand een aantal zakken met paraffinebrokken opgeruimd, maar nu heb ik er geen zin meer in om daar nog verder aan te werken!
  Sorry, het lukt dus niet om de mail op het forum te krijgen.

  • #567

   Het opruimen is een taak van de strandbeheerder, de gemeente. Als deze dat (na een verzoek) niet doet dan lijkt met mij het handigst om een paar foto’s te maken, en het probleem met foto’s aan de lokale media te melden. Dat werkt sneller dan een formeel traject ingaan via een klachteningang etc. Wat misschien niet werkt. Maar misschien is het “bij jullie” anders. Joernalisten zijn ook mensen, dus allemaal verschillend 🙂 Je kunt ook allebij doen. Maar om herhaling te voorkomen zou ik zeker de media informeren.

   Bijlagen:
 • #569

  Het klinkt misschien raar, maar ik heb geen fototoestel meer en ook geen camera op mijn mobiel.
  Een paar jaar geleden heb ik mijn vrij dure fotocamera weg moeten doen omdat het type batterij dat erin hoorde, niet meer te koop was.
  Daarmee was de camera verworden tot een nogal prijzig wegwerpartikel.
  Overigens denk ik er nu over om een nieuw fototoestel aan te schaffen om overtredingen te gaan vastleggen.
  Ik heb die vervuiling al op diverse plaatsen gemeld, dus nu maar even afwachten wat er gebeurt.

 • #573

  Weer zo’n bijzondere strandvondst 🙂 Gelukkig zijn er mensen die bij strandbezoek vuil opruimen. De afvalbak op het strand bij het Zwarte Pad puilt uit, en boven aan een trap staan gevonden “vuiltjes” netjes naast de afvalbak.

  Bijlagen:
 • #610

  Vorige week een diepvrieskist gevonden op het strand!
  Dat was toch wel weer een dieptepunt.
  Gemeente gemaild, en afgelopen vrijdag is de diepvrieskist opgehaald.

 • #611
  Paul Begijn
  Paul Begijn
  • Moderator

  Een schoon strand begint ook deels bij een stukje bewustwording (normen en waarden). We zien toch mooie dingen ontstaan, mede door dit soort acties en de hele beweging die ontstaan is uit Bescherm de Kust. Kustbeschermer Gert kwam afgelopen weekend bij toeval een andere kustbeschermer tegen die de handen uit de mouwen stak en zwerfvuil aan het verzamelen was op de Schouwse stranden. Van dit soort berichten word je blij 🙂 Het is belangrijk om dit ‘wij’ gevoel (wij zijn trots op onze kust en beschermen deze te goeder trouw) vast te houden, te verspreiden en te vergroten. Daar worden gelukkig mooie stappen in gemaakt. Ga zo door en zegt het voort!

 • #612

  Een speciaal aandachtspunt bij het schoonmaken van stranden is de definitie van het begrip “schoon strand”.

  Op een natuurlijk schoon strand liggen alle aangespoelde wieren, kadavers en andere resten die onderdeel uitmaken van de natuurlijke processen.
  Op een voor recreatie schoongemaakt strand worden deze natuurlijke componenten (met het vuil dat er tussen zit) grotendeels verwijderd. En dat zou vanuit ecologisch oogpunt niet moeten gebeuren. De wiertjes vormen een belangrijke voedselbron voor veel kustleven en hebben meer functies, bijvoorbeeld als basis van nieuwe duinvorming. Kadavers worden in ongeveer drie weken tijd door vossen, vogels en andere dieren geheel kaalgevreten.

  Zeker op natuurstranden moet het vuil worden verwijderd, maar moeten wier en kadavers achterblijven. Op een natuurlijk schoon strand.

  Bijlagen:
 • #614

  Je moest eens weten hoeveel niet verterende zooi van plastic, touwen, parasolhouders, houtbalken met grote uitstekende spijkers(!) enzovoorts, van het strand, al in de vuilnisbakken van de duinen heb gemieterd…
  De bakken zoals de eerste foto laat zien, zijn niet meer te vinden op het strand dus je moet wel een beetje moeite doen om de zooi met je mee te nemen. Op naar boven waar wel om de 300 meter (veel te weinig) een vuilnisbak staat opgesteld.
  Als nou iedere wandelaar of jogger 1 ding wat niet op het strand hoort, meeneemt en in een vuilnisbak doet, zou het al enorm schelen.
  En het geeft nog voldoening ook, iedereen blij!

 • #647

  Er ligt nu, na de springvloed en harde wind van twee weken terug, nog meer troep dan normaal al op het strand ligt. Wanneer je langs de hoogwaterlijn loopt kun je veel touw en andere rommel vinden. Leuk voor de verzamelaars, en voor andere mensen die daar creatief mee aan de gang gaan. Zoals bijvoorbeeld in Bloemendaal gedaan wordt (zie http://www.juttersgeluk.nl). Maar ook mensen in bejaardentehuizen etc. zouden misschien zo bezig willen zijn met allerlei gratis materialen. Maar het moet wel eerst even opgehaald en uitgezocht worden. 🙂

  Ik heb op het strand even een touwkluwen uitgeplozen. Dan zie je dat wat op het eerste gezicht één touw lijkt te zijn, bestaat uit:
  – een lang blauw touw
  – drie korte stukken blauw touw
  – een kort stuk zwart touw
  – pakweg 30 korte stukjes nylondraad (hoofdzakelijk groen)
  – Ballonnen met linten

  Bijlagen:
 • #658

  Ik heb vanmorgen op de open dag meegelopen met de aardige mensen van Juttersgeluk (http://www.juttersgeluk.nl/)

  Eerst verzamelen bij hun thuisbasis. Daarvandaan met het busje naar een strandopgang in de omgeving. Vanmorgen was dat bij Parnassia (Bloemendaal).
  Het strand is daar voorzien van prima vuilnisbakken en een speciale bak van Doe mee verlos de zee voor strandvuil. (http://www.verlosdezee.nl/)

  Juttersgeluk heeft een andere bestemming voor het verzamelde vuil. Behalve het echt onbruikbare vuil wordt alles mee teruggenomen naar de thuisbasis. Tot en met een flinke pallet aan toe.
  Daar wordt alles uitgezocht, gesorteerd, schoongemaakt, en creatief hergebruikt in diverse produkten (juts).

  Prima initiatief! Ik ga de volgende vrijdag waarschijnlijk weer meehelpen 🙂

  Bijlagen:
 • #665

  Hier op Schouwen is er ieder jaar in juni de Kunstschouw.
  Een flink aantal kunstenaars exposeert dan hun werk.
  Daar zijn ook kunstenaars bij die leuke dingen van afval gemaakt hebben.
  Vanmiddag zag ik op het strand iets waar ik blij van geworden ben!
  de strandonderhoudsploeg was de lage duintjes aan het ontdoen van het afval dat er laatst met die stormvloed in terecht gekomen was.
  Wat al schoongemaakt was zag er keurig uit: het wier enz. was blijven liggen, maar bijna al het afval was verdwenen!
  Zo zou het hele strand (21 km hier) eigenlijk regelmatig schoongemaakt moeten worden, maar ja, dat is denk ik veel te kostbaar.
  De vuilcontainers worden in de winter ook geleegd, ook daar ben ik blij mee.

 • #758

  Zoals bekend zijn ballonnen nummer 5 in de vervuilingstop op starnden. Dit probleem zou vrij eenvoudig opgelost moeten kunnen worden door eenvoudig geen ballonnen meer op te laten. Dus daar moet aan gewerkt worden. En dat heb ik ook gedaan.
  Na een email met foto’s naar McDonalds Engeland en de Sunday Times is een en ander gebeurd. Op 30 april verscheen hierover bijgesloten artikel op de Sunday Times site. En de betreffende journalist gaf deze week aan dat McDonalds Engeland heeft besloten de heliumgevulde ballonnen voor restaurants te gaan uitfaseren. Een succesje dus, hoera 🙂
  Uitfaseren kan betekenen dat eerst nog een enorme voorraad wordt opgebruikt, maar het begin van verandering is er.
  Ik zend de organisaties die traceerbaar zijn als de vervuilers altijd een e-mail met daarna een bericht naar de Media. Dat werkt dus. Wanneer iedereen dat doet dan moeten we iets kunnen bereiken.
  Ik hou The Sunday Times op de hoogte van mijn Engelse ballonvondsten, wellicht volgt er later een vervolgartikel.

  Ik vond afgelopen weekend bij Wijk aan Zee trouwens weer 30 ballonnen, maar gemeenten zijn nu begonnen met het ‘schoonmaken’ van stranden voor het strandseizoen. Dat komt vaak neer op het verzamelen en verplaaten van vuil naar andere plekken op de stranden, maar dat is een andere kwestie, waar ook aan gewerkt wordt.

  Bijlagen:
 • #763

  Mooi om te zien wat er allemaal gebeurt en dat steeds meer mensen de handen uit de mouwen steken. Het is belangrijk om te beseffen dat bewustwording niet direct gelijk staat aan gedragsverandering. Gedragsverandering komt doordat men wil voldoen aan een gestelde norm. Op een schoner strand zal men minder snel afval achterlaten. Net als dat men zich op een verjaardag heel schuldig voelt als men de eerste wijnvlek in een smetteloos wit tapijt maakt en een stuk minder als het op een smoezelig oud kleed gebeurt. Hoe meer mensen de handen uit de mouwen steken, hoe meer mensen het voorbeeld zullen volgen. Dat is oo de kracht van acties als de Beach Cleanup Tour en vooral Doe Mee Verlos de Zee dat een activerende boodschap uitdraagt.

  Overzicht Initiatieven

  Ik zal hier een overzicht van bekende lopende initiatieven geven ter inspiratie en kennisgeving. Het voorbeeld van Margo, (de platte kar die zomers op Schouwen rondrijd voor het ophalen van afval) vind ik erg mooi aangezien we deze op meer plekken zien. Op sommige Waddeneilanden zijn jutverenigingen van lokale bewoners (Ameland is 10% van de bevolking lid) Zij hebben een aanhanger (waar reclame voor sponsoring op kan) de kar heeft een ontheffing voor het strand zodat elk lid dat de kar achter de auto hangt hiermee het strand op mag. De gemeente verzorgt de ontheffing, zorgt ervoor dat het afval naar de gemeentewerf gebracht kan worden en een plek om de kar te stallen. Steeds meer toeristen vinden het ook een leuke bezigheid en betalen om een dagje mee te mogen.
  Dan zijn er langs de Hollandse kust de organisaties die strandjutten actief als activiteit aanbieden, In Scheveningen heb je Trashure Hunt die mensen tegen betaling meenemen voor strandjut activiteiten. In Katwijk Grondstofjutters waar men voor een volle Juttas een kop koffie krijgt bij een strandtent. En in Bloemendaal Juttersgeluk war een dagbesteding voor mensen met een beperking gaat strandjutten en daar voorwerpen van maakt. Dit doen zij jaarlijks ook met een estafette langs de kust (Expeditie Juttersgeluk). Op het wad biedt “Doe eens Wad” boottochten met jutten op het wad aan als activiteit. Het grootste is natuurlijk de Beach Cleanup Tour van de Noordzee.
  Doe mee verlos de Zee
  De Milieujutter
  Juttersvereniging Ameland
  TrashUre Hunt
  Grondstofjutten
  Juttersgeluk
  Doe eens wad
  Beach Cleanup Tour

  Toelichting bestaand beleid
  Ik zag ook een paar vragen langskomen met betrekking tot het schoonmaakbeleid, een aantal vragen heb ik geprobeerd uit te zoeken voor jullie.
  Paraffine, een wasachtige substantie op oliebasis spoelt met enige regelmaat aan op Strand. Onder de 5 kuub is het verantwoordelijkheid van de gemeente, er bestaat echter geen plicht het op te ruimen. boven de 5 kuub is het verantwoordelijkheid van het Rijk (Rijkswaterstaat) de gemeente schakelt dan RWS in die het vaak uitbesteden als boven contractueel werk aan de lokale strandondernemer.
  Beach Cleaners zeven het strand van alles, dus ook organisch materiaal dat nodig is voor de aangroei van embryonale duinen. BeachCleaners worden daarom alleen bij echt toeristische stranden in gezet of bij grootschalige verontreiniging. De gemeenten die gebruik maken van Beach Cleaners laten het geruimde afval vaak op een natuurlijk strand achter om te drogen. Deze hopen worden vervolgens gezeefd om het plastic te verwijderen. Het organisch materiaal blijft zo zoveel mogelijk achter.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.