Home Forums Beleidsbeïnvloeding & politiek strandhuisjes Kijkduin: uitspraak rechter wordt door gemeente genegeerd.

Dit onderwerp bevat 37 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Marie van Buren 8 maanden, 4 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #509
  Margriete
  Margriete
  • Moderator

  De gemeente Den Haag geeft tóch een vergunning voor strandhuisjes op het strand van Kijkduin. Volgens de regelgeving van Den Haag zélf mag dat niet. Hoe kan het dat ze dit dan gewoon toch kunnen doen?? Wie weet raad? http://www.ad.nl/dossier-den-haag/woede-over-toestaan-strandhuisje~a07889af/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

 • #512
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Ja, schandalig hè.
  Ik was hier laatst al een topic voor begonnen. Zie onder thema bouwprojecten: http://forum.beschermdekust.nl/topic/strandhuisjes-kijkduin-oh-oh-den-haag/

  Sailcenter 107 weet hier alles van en zit hier bovenop. Zij hebben ook eerder geprocedeerd. http://www.sailcenter107.nl/http://www.sailcenter107.nl/ Misschien kan je met hen contact opnemen?
  Zijn er andere Kustbeschermers actief rond Den Haag?

  De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft namens de coalitie Bescherm de kust onlangs (naast een persbericht) ook een brief aan de gemeenteraad gestuurd. Zie de bijlage. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de reactie van de gemeente Den Haag!

 • #514

  Wethouder Revis (vvd) heeft zo zijn eigen idee over natuur. Bomen zijn een kostenpost, dus kappen. Parken en eeuwenoude kastanjes moeten wijken. Hij is veel in opspraak op dit vlak, en blijkbaar komt dat de coalitie goed van pas. Zeker als je ziet dat de hsp en anderen in de raad stil blijven.
  Voor hem zelf vermoed ik dat dit meer een (voor wat hoort wat) carrière strategie is in de partijpolitiek.

  Er zijn al op veel groen onderwerpe rechtszaken tegen zijn beleid en ideeen gevoerd. Verborgen agenda en welwillende onderzoeken, (vermoeden) van achterhouden informatie is zijn munitie.

  De geplande rechtsgang van natuur coalitie (zie post van roos bij bouwplannen) zullen daadwerkelijk gevoerd moeten worden.

 • #547

  In DenHaagCentraal van deze week laat Revis (vvd) weten vastberaden te zijn in dit plan (om den haag op de kaart te zetten 😀). Samen met strandhuisjes ondernemer gaat Gemeente, tegen uitspraak rechter van november, toestemming geven voor de 35 huisjes.

 • #552

  Ik denk dat we dit niet over ‘ onze’ kant moeten laten gaan. Ik wil graag samen met Margriete en Roland ene brief opstellen en die plaatsen in een Haagse krant. Het op de kaart zetten van Den Haag ten koste van vrij strandgebied, is een buitengewoon slechte zaak. Laat me weten wat jullie hier van vinden. Ik kan dit weekeinde een concept schrijven.

 • #557

  Om Revis met Karsten Klein (CDA) portefeuillehouder DenHaagMarketing tegen te houden zal de rechtszaak de enige zijn. (weten we of dit wordt opgepakt door de natuurorganisaties?)
  Een reactiestuk naar DenHaagCentraal is mooi initiatief. Het zal Revis/Klein weinig deren. Met name goed voor de bekendheid van de beweging Bescherm-de-kust.
  Otwin, heb je ingang om te kunnen schrijven vanuit ‘hoe de vork in de steel zit’ vanuit die gewonnen rechtszaak van november. Dat komt er in bijgaand stuk als ‘dat gemeente in hoger beroep’ gaat. Dat zou betekenen dat wij niets hoeven doen voor de rechtszaak.
  Ik doe het DHC-stuk in pdf als bijlage.

 • #561

  bijgaand pdf van DHC

  Bijlagen:
 • #572
  Margriete
  Margriete
  • Moderator

  Raad van State kan nog steeds geen definitieve uitspraak doen vóór strandhuisjes omdat hoger beroep een uitspraak weer kan tegenhouden: http://www.ad.nl/den-haag/klaarheid-over-huisjes-op-kijkduin~a372d0cd/

 • #586

  Uit de lokale krant:
  De exploitant heeft gevraagd aan de Raad van State om uitspraak op verbod op strandhuisje (nov) te overrulen. De RvS heeft dit niet gedaan en vind motivatie dat ze al redelijk vol zijn geboekt voor 2017 geen argument. Dit heet ondernemers risico waar ze zelf voor kiezen door de zaak al zo vol te boeken.
  Gemuts over kosten van promotie en reclame vind ook geen voedingsbodem.

  Klinkt volgens mij positief.
  Ik heb geen scanner meer, dus kan geen scan maken van artikel. Sorry

 • #593

  Net heb ik even gegoogled waar het artikel zou kunnen staan en vond het volgende op de site van Raad van State zelf: https://www.raadvanstate.nl/agenda/persagenda.html?date=2017-01-12&year=2017&month=01

 • #594

  Maar ondertussen heeft het gemeentebestuur tóch maar de vergunningen verleend voor 40(!) bouwsels, aan onder andere bedrijfsmakelaars leef met de zee. Dit staat in de laatste alinea. Hoe is dit mogelijk dan? Als dit geen belangenverstrengeling is, weet ik het ook niet meer. Hier zijn wel heel vreemde zaken aan de hand die nodig onderzocht moeten worden.

 • #597

  Zoals ik lees in je link, zijn het dus twee vergunningen van elk 20 huisjes. En ja, welkom in de Haagsche politiek. Mijn indruk ontstaat dat de agenda’s van gemeentewethouders worden bepaald door hun ambities voor de stap naar landelijke politiek. Hoe treurig is dit!

  Gewoon niet wachten op burger rechter en doorgaan. De Sandwich-strategie noemen gemeentemedewerkers dit: als een ondernemer gewoon doorgaan op verschillende kanalen in het systeem. Nu geholpen door gemeente!? Onderzoek is zeker gewenst.

  Wat doen de gezamenlijke natuur organisaties?
  Staat dit wel op de agenda?
  Roos weet jij hier wat van?
  In de motivatie bij RvS site lees ik niets over belangen van strandbezoekers en de strandbeleving.

  • #601
   Roos Kooiman
   Roos Kooiman
   • Moderator

   Het staat zeker op onze agenda! Wij hebben o.a. contact met Sailcenter 107 die eerder bezwaar maakte. Een aantal partijen van Bescherm de kust (St Duinbehoud, Natuur- en Mileufederatie ZH, Landschap ZH en Natuurmonumenten) zijn bezig een bezwaar voor te bereiden tegen de plannen van de gemeente.

   Ik denk dat een opiniestuk/ingezonden brief van Kustbeschermers een heel goede aanvulling daarop. Laat jullie stem horen!

 • #599

  Ja, Marie
  De uitgifte van de vergunning na uitspraak Raad van Staten, kun je lezen als antwoord van gemeente die het ondernemers risico daarmee van de beide huisjesverhuurders, verschuift naar de belasting betaler.

  PolitiekBeleid wat tegen eigen gemeente regels ingaat, tegen rechterlijke uitspraak en vervolgens tegen hoogste Raad in het land. Soms zou je wensen dat volksvertegenwoordigers cq wethouders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.

 • #602

  Dus Roos, ik las wat Otwin al had voorgesteld om samen met Roland en Margriete een brief op te stellen, voor in de krant is toch een heel goed plan? Is dit wel voldoende dan?

  • #609
   Roos Kooiman
   Roos Kooiman
   • Moderator

   Ja, is een heel goed plan. Of dat voldoende is? Tsja, hoe meer publiciteit des te beter!

 • #603

  Een petitie opstarten met Petities.nl zou naast een brief schrijven voor in de krant ook nog fantastisch kunnen zijn! Of zijn we hier veel te laat mee?
  Ik kan hem zelf niet opstarten maar na wat bestudering zie ik ondertussen wel dat aanmelden bij de bekende site Petieties24.com een drama is.
  Daar moet je wanneer je de petitie wil ondertekenen, je volledige gegevens inclusief adres invoeren, terwijl je je ook nog door allerlei reclames moet worstelen. Houdt veel mensen tegen zie ik al, bijvoorbeeld bij de petitie voor Ouddorp. Men heeft na weken lang al online te staan maar 12% van de gewenste stemmen bereikt.
  Daarentegen is een petitie opstarten met Petities.nl perfect, daar ondertekenen mensen vrij snel, kijk maar naar https://petities.nl/petitions/stop-brouwerseiland?locale=nl. In no time staan ze nu op 8573 ondertekenaars. Het kan anoniem en niemand gaat met jouw privégegevens aan de haal. Wel voor degene die hem opstart want die moet met volledige naam bereikbaar zijn voor journalisten en vervolgens de petitie aanbieden aan de politiek.

 • #604

  Artikel in krant Den Haag Centraal gevonden! kreeg hem stomtoevallig vanmiddag en zie het bewuste stuk. De foto met tekst zegt genoeg.

 • #605

  nog een keertje want het bestand was te groot…

  Bijlagen:
 • #607

  Wethouder Revis die volgens vele berichten, achter het gemeentebesluit staat om de standhuisjes in Kijkduin door te laten gaan, zet wel deze opmerkelijke foto met tekst op zijn Fb profiel. Ik weet niet beter dan dat dit het Zuiderstrand is, vlak voor Kijkduin. Hier kun je wellicht ook wat mee.

  Bijlagen:
 • #621

  Ik heb volgende bericht aan Omroep west gestuurd. In aanvulling van hun artikel op hun eigen website http://www.omroepwest.nl/zoeken?query=strandhuisjes:

  Jullie (omroepWest) noemen uitspraken van Revis met uitgifte opmerkelijk. Echter ik mis hierin dat het uitermate onbezonnen is dat Revis de vergunning uitgeeft juist na de uitspraken van Raad van State.
  Een zaak door exploitanten aangekaart bij RvS, waarin ze meldt dat ze veel schade zullen hebben van vernietiging uitgegeven vergunning door rechter in november. Omdat de verhuur van de huisjes nu al flink vol lopen.
  RvS geeft terug dat het hun eigen keuze is om de verhuur op deze manier door te zetten en dat zowiezo een normaal ondernemers risico is.

  Het antwoord van Revis om hierop de vergunning toe te wijzen is bedenkelijke politiek. Hij trekt daarmee het ondernemers risico naar zich toe. Dus naar de gemeenschappelijk gelden.

  Dit is domweg geld weggeven wat de VVD doet.

  Hartelijke groet,
  Roland.
  Lid van groep “Bescherm de Kust” initiatief van Natuurmonumenten

 • #622

  Ik ben nog even aan de bel gaan hangen bij OmroepWest nav mijn mail op site:
  Hierop sturen zij mijn aanvulling door aan hun Politieke redacteuren. (namen bekend bij me)

  Waar het op neerkomt is; OmroepWest heeft de zaak en uitspraak van Raad van Staten gemist. Dus ook dat wethouder Revis (VVD) en Klein (CDA) de uitgift van vergunningen als reactie op RvS heeft verstrekt.

  Hopen dat dit voor hun aanleiding genoeg is om dit verhaal actueel te maken en aandacht te gaan geven.

 • #623
  Margriete
  Margriete
  • Moderator

  Wat goed Roland! Hopen dat ze er aandacht aan gaan besteden.

 • #624

  Jij ook voor het meedenken. Heb je trouwens op link van omroepwest site het stuk gelezen over “facelift” Kijkduin ?
  Met projectie en schetsen wat ze nu hebben bedacht. Zal je zeker interesseren.
  Het contact met zee ziet er smal uit en de parkeerplaats van nu lijkt ook volgebouwd te worden. Volume wordt zo wel vele malen groter…. klopt dit met jouw info?

 • #629

  Beste Forum:
  Zowel DenHaagCentraal (lokale krant) als RadioWest melden niets over uitspraak. Het lijkt of deze genegeerd wordt. Dit terwijl DHC juist verschillende stukken heeft over uitspraken van RvS.

  Wie heeft tijd om hiervoor te gaan staan?
  Als we het laten is de stroom heel duidelijk dat de spelers het slim spelen, want:Huisjes-ondernemers zijn het slachtoffer en zeilvereniging of bezoekers van strand hebben niet het alleenrecht op strand?!

  Kortom een lekkere omdraaiing.

  Wie kan mee helpen? We moeten dit weekend een stuk schrijven. Deadline krant is maandag.

  Ik wordt nog terug gebeld door schrijver of Hoofdredacteur, dus het loopt. Nu de invulling nog!

  actie is echt gewenst

 • #631

  Wie heeft dit weekend tijd en is goed in woorden?

  Ik heb redacteur gesproken en we moeten ma.ochtend stuk insturen. Tussen 4 en 500 woorden.

  Ik vermoed dat het slim is een stuk vanuit standpunt Toekomstige ontwikkelingen van deze kuststrook de interessante insteek is. En zo plaatsing in DHC kans te geven.
  Kijkduin krijgt nieuwbouw met meer hoogbouw en meer volume. Hotel wordt groter, winkels groter en hoger. In deze combinatie worden de strandhuisjes onderdeel van de domino die gaat rollen. En zo wordt dit kleine plaatsje en de omliggende stranden geduwd naar eenzelfde pretpark karakter als Scheveningen.
  Het stille strand wordt minder stil en veilig. Er zijn ook ontwikkelingen bij havenhoofd.

  Okey, even de volgorde van zaken:
  – na vernietiging van bestaande strandhuizen vergunningen (dd 19-sept-2015) door Rechter in nov.2016, hebben beide ondernemers en Revis (gemeente) hoger beroep aangetekend.
  – Revis wacht hoger beroep niet af, maar geeft 15 dec 2016 weer beide ondernemers nieuwe vergunning voor seizoen 2017. (hij wil proces lopend houden zeker met het oog op ontwijken van kustpact die uitzondering hiervoor maakt)
  – Beide ondernemers gaan naar de Raad v.Staten omdat de vergunning (hangende hoger beroep) niet onherroepelijk is. Zij willen dat RvB de vergunning onherroepelijk maakt omdat ze risico’s te hoog vinden.
  – 18 jan diende deze zaak en direct afwijzing door RvS.

  Iemand aanvullingen? Rol natuurorganisaties verder aanscherpen?
  Pol.partij Groep de Mos heeft petitie tegen hoogbouw Kijkduin lopen.

  Wie kan hier een coherent kort en krachtig leesbaar stuk van maken?

 • #634

  Wat goed Roland dat je Omroep West en de Haagse Courant bij de lurven hebt gepakt want natuurlijk moet dit kenbaar worden gemaakt bij het grote publiek! Ik heb het idee dat dit specifieke deel van het forum helaas niet goed bekeken wordt dus lijkt het een roep in de ruimte.
  Helemaal mee eens dat het een regelrechte schande is dat er op de “Revis-manier” ondernemersbelangen erdoor worden gedrukt.
  Buiten het rechtssysteem om, hoe is het mogelijk!
  Ik ben helaas niet goed in het schrijven van een stuk dat geschikt is voor publicatie in de krant. Wie wel? Help dan alsjeblieft.
  Roland, ik zal het nu als een “berichten van bezoekers” op Fb van Beschermdekust plaatsen met een doorverwijzing naar dit onderdeel van het forum. Hopelijk is daar meer bereik…

 • #636

  Dank Marie,
  Lekker dat je koppeling hebt gemaakt met Fb.

  Op de achtergrond zijn we nu ff hard bezig. Ik heb goede hoop dat we maandag stukje hebben.

 • #637

  Daar ben ik heel blij om Roland want ik maakte me al zorgen. Succes!

 • #645
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Hoi mensen,

  Een aantal partijen uit de coalitie Bescherm de kust (St. Duinbehoud, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Landschap Zuid-Holland, Natuurmonumenten) en de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming Den Haag hebben samen bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente Den haag heeft afgegeven voor de bouw van 35 strandhuisjes bij Kijkduin.
  Bekijk hier het nieuwsbericht en het bezwaarschrift zelf.

  Nog even de gang van zaken van de gemeente:
  De gemeente heeft eerst een vergunning afgegeven die n.a.v. het beroep van Sailcenter door de rechtbank vernietigd is. Tegen dat besluit van de rechter heeft de gemeente hoger beroep aangetekend en daarbij hebben ze een ‘voorlopige voorziening’ aangevraagd waarmee het besluit van de rechter geschorst zou worden (en er dit seizoen dus al huisjes gebouwd zouden kunnen worden in afwachting van de uitspraak op het hoger beroep). Maar dat hoger beroep is afgewezen.
  Ondertussen heeft de gemeente (via een versnelde procedure) weer nieuwe vergunningen afgegeven. Hier hebben wij dus nu bezwaar tegen gemaakt. De vraag is natuurlijk hoeveel kans van slagen die nieuwe vergunningen hebben gezien de jurisprudentie die er ligt op basis van de vorige vergunning. Dat moeten we dus afwachten.
  Het is dus een wat opmerkelijk gang van zaken, maar het ‘mag’ dus wel.

 • #646

  Goed artikel op jullie site! Het is helder en duidelijk, net als het bezwaarschrift dat ook voor iedereen zichtbaar is.
  Als je het zo op een rijtje ziet staan, zwart op wit, is het toch ondenkbaar dat de huisjes nu nog door kunnen gaan.
  Wie wil daar straks nog met goed fatsoen bivakkeren?
  We houden goede hoop dat het schitterende open strand beschikbaar blijft voor mens, dier en plant en niet dat straks honderden vierkante meters als “privé” gebied wordt geconfisqueerd door vakantievierders die er zo nodig moeten slapen.

 • #675
  Margriete
  Margriete
  • Moderator
  • #676
   Roos Kooiman
   Roos Kooiman
   • Moderator

   Inderdaad goed nieuws! Helaas zijn de huisjes daarmee nog niet voorkomen….
   De provincie heeft inderdaad bezwaar gemaakt, maar ze kunnen de gemeente niet dwingen. Daar zouden ze dan juridische voor moeten zetten.

   Wel voeren we als partners van Bescherm de kust een zogenaamde ‘bodemprocedure’ die moet voorkomen dat er in de toekomst hier geen huisjes meer kunnen komen.
   Dat traject duurt alleen veel langer dan de start bouw van de strandhuisjes. SailCenter107 heeft daarom een ‘voorlopige voorziening’ bij de rechter aangevraagd. Hiermee willen ze proberen de start bouw te voorkomen.

   Het blijft dus spannend. Houden jullie ook in de gaten wat er allemaal speelt?

 • #679

  Dat doen we zeker.
  Ook vandaag weer begreep ik dat er enorm veel activiteit is geweest, met in totaal 5 tractoren en vrachtwagens die bezig waren aan de rechterkant van strandopgang 2A. Een heen en weer gesjees vanaf de branding waar vandaan ze ladingen zand naar de duinstrook brachten.
  Een belachelijk gezicht want wandelaars en honden waren in complete verwarring, zoveel verkeer op het strand.

  Wanneer je de foto van Groen Links ziet bij het artikel van TVwest (http://www.omroepwest.nl/nieuws/3350107/Provincie-keert-zich-tegen-strandhuisjes-in-Kijkduin), zie je de berg zand waar die huisjes straks op komen te staan.

  Aan de linkerkant van strandopgang 2A (gezien vanaf de duinen) had men al een enorme berg zand van een paar meter hoog naartoe gebracht.
  Die is hoogstwaarschijnlijk niet bedoeld voor SailCenter 107.

  Het ziet er dus nu zo uit dat de exploitanten in volle vaart zich gereed aan het maken zijn voor het neerzetten van huisjes.
  Ze verhuren toch al vanaf maart?

  Het draait allemaal weer om het geld.
  “Stichting””leef met de zee” heeft aan crowdfunding gedaan. Staat gewoon openbaar op het Internet.
  Onderaan dit bericht staat een optelsom van hun opbrengst die ik heb gecopieerd vanaf de site: https://crowdaboutnow.nl/HaagseStrandhuisjes

  In een spagaat want wat zou het voor deze bedrijfsmakelaars (want dat zijn ze officieel) inhouden als de strandhuisjes niet door zouden gaan? Hoeveel vijanden wil je dan hebben, wat een drama.

  Je houdt een zielig verhaal op bij wethouder Revis want je maakt mij niet wijs dat zij elkaar niet goed zouden kennen. “Ohohoh, we hebben er zo hard voor geknokt en gevochten”, een paar tranen erbij want “we bedoelen het allemaal zo goed en onze intenties zijn zo zuiver en het past zo goed in het nieuwe plan voor Kijkduin”. Hup, gemeente overstag. Het is een niet ondenkbaar scenario maar goed deze alinea is speculatie.

  €200.000
  166% behaald

  Minimaal: €120.000
  tot maximaal: €200.000

  Leningcampagne

  213 investeerders
  Gemiddelde investering: €938
  13.2% totaalrendement
  4,4% nominaal jaarrendement
  6.44% effectief jaarrendement

  Deze campagne is succesvol afgerond
  Looptijd van de lening: 36 maanden

 • #681
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Fijn dat je het signaleert, Marie.
  Er is inmiddels o.a. contact met de provincie om na te gaan of het klopt wat er allemaal nu gebeurd met de werkzaamheden. Ik geloof dat de Omgevingsdienst langs gaat.
  Het SailCenter zit er ook bovenop.

  Maar ogen en oren blijven welkom!

 • #682

  Waar ik nu ook achter ben gekomen is dat er verschillende Haagse marketing organisaties zijn die berichten over de laatste krantenartikelen van het AD, OmroepWest en DenHaagFm betreffende de uitspraak van de Provincie Zuid Holland, weren.
  Om de bezoekers te informeren want er wordt daar flink gelobbyd voor strandhuisjes, heb ik in nette bewoording deze pagina’s samen met een link naar Beschermdekust.nl op “berichten van bezoekers” geplaatst maar na een uurtje waren ze plot allemaal weg.
  Het betreft: “This is The Hague”, “Den Haag Marketing”, “Strandhuisjes Nederland”. Op de laatste kun je ook geen recensie plaatsen, wel op de eerste twee dus is het toch nog goed gekomen.
  Items vanuit een andere kant belichten en een bewustwording aanwakkeren kan geen kwaad. Vakantievierders kunnen zelf een weloverwogen keuze maken of ze alsnog hier hun tijd willen doorbrengen.

 • #685

  Ik vroeg me af of de exploitanten van strandhuisjes op de een of andere manier subsidie hebben gekregen.
  Er moeten toch bewijzen zijn te vinden voor de vriendjespolitiek die nu aan de gang is? Lijnrecht in tegen de uitspraak van de rechter en Provincie Zuid-Holland. Het volgende is wel opmerkelijk.
  Kwam achter het volgende Pdf bestand uit 2012: https://www.denhaag.nl/web/file?uuid=dd12f1af-cb80-4f66-9c20-42f9cb589ab0&owner=2bef5ea3-7c24-451a-aa14-2ec9b2144bce
  Het bestand staat op de site van Den Haag en hierin heeft Den Haag Marketing inderdaad een subsidie ontvangen, het staat op pagina 5.
  Nu is dat wellicht niet zo gek maar kijk eens op deze link van die bewuste Den Haag Marketing:
  https://www.denhaagmarketing.com/ En wat staat daar op de eerste pagina: Een groot stuk over het bloggershutje van Strandhuisjes, hoe fantastisch die wel niet is geweest dat ze daar een prijs voor hadden gekregen.
  Het onderstaande is gecopieerd van hun eigen site:
  haagsestrandhuisjes.nl/Wakker worden op het strand van Kijkduin in Den Haag? … Deze samenwerking van HaagseStrandhuisjes en Den Haag Marketing leverde … strandhuisjeseigenaar Patricia Heerekop-Struving sprong met plezier in als ‘moeder Marleen’.

 • #686

  Gevonden! Hoeveel bewijs wil je hebben voor de belangenverstrengeling tussen de gemeente Den Haag, wethouder Revis en de eigenaresse van “leef met de zee” en “haagsestrandhuisjes”? Dat het mogelijk is dat de gemeente Den Haag gewoon doorgaat met het promoten en exploiteren van strandhuisjes, tegen alle protesten in?
  http://www.vsnu.nl/vsnu-team.html/medewerker/28

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.