Home Forums Kustbeschermers / onze organisatie Tips voor lobbyen, campagne voeren en ruimtelijke ordening

Tags: 

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Roos Kooiman Roos Kooiman 9 maanden, 3 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #615
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Misschien kom je in jouw omgeving een bouwplan tegen waar je wat tegen zou willen doen of ben je met een lokale werkgroep actief voor een mooie kust. Hoe pak je dat aan?

  Het is vaak het meest effectief om op verschillende manieren je geluid te laten horen: vroegtijdig lobbyen bij bijvoorbeeld de gemeente, bezwaar maken via de juridische weg en daarnaast publiekelijk op de trom slaan.

  We hebben een aantal ‘gouden tips’ op het gebied van lobby, campagne voeren en ruimtelijke ordening op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!
  Heb je er vragen over of aanvullende tips voor anderen; laat het weten op dit forum. Zo kunnen we elkaar verder helpen.

 • #618

  Dag Roos,
  Een mooi document, dank je wel.
  Nog een paar tips, uit de praktijk.
  – Heb een lange adem, denk niet dat er snelle successen zijn. Bouw aan je netwerk, niet alleen bij voorstanders maar vooral ook bij mensen die andere belangen hebben. Vaak zijn dat ook niet de kwaadsten, en je laat zien dat jij dat ook niet bent. Veel ontwikkelingen gaan langzaam en vragen lange-termijn-investeringen.
  – Verplaats je niet alleen in je “tegenstander” om zijn argumenten te kunnen pareren, maar ook om uit te vinden waar zijn eigenlijke belang zit; soms is dat helemaal niet zo tegenstrijdig, en zit er een overlappend belang. Daar zitten de kansen.
  – Kies je strijd. Ga niet overal op in, maar vooral op datgene waar je kernbelang zit, en waar je een redelijke kans maakt.
  – Blijf geloofwaardig, kies geen oneigenlijke argumenten. Als het je om natuurbehoud gaat, focus daar dan op. Sleep de openbare orde of economische argumenten er niet met de haren bij, want mensen zijn niet gek en krijgen snel de indruk dat je argumenten zoekt. Je hele verhaal moet sterk zijn, anders word je op de zwakke punten onderuit gehaald.
  Groeten,
  Adrie Lute

  • #626
   Roos Kooiman
   Roos Kooiman
   • Moderator

   Waardevolle aanvullingen Adrie!

 • #619

  Leerzaam en to the point, dank je wel voor het heldere document.
  Maar dit doe je er niet even bij zeg. Het is een volledige dagtaak en vereist 100% discipline en beschikbaarheid anders wordt het niks.
  Wat jullie van Natuurmonumenten al hebben bereikt door ook deze punten mee te nemen in de strijd voor het kustbehoud, verdient diep respect!
  Mag ook wel eens gezegd worden.

  • #627
   Roos Kooiman
   Roos Kooiman
   • Moderator

   Dank je! Dat hebben we zeker niet alleen gedaan maar leuk om te horen 😊

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.