Home Forums Beleidsbeïnvloeding & politiek Vakantiewoningen rukken op langs de kust

Dit onderwerp bevat 5 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Otwin Peppinck Otwin Peppinck 4 maanden, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #376

  Gisteravond uren bezig geweest om tekst en documenten te plaatsen , op verzenden geklikt , tekst en bijlagen verzonden…………maar nergens te zien op de site.

 • #377

  Vakantiewoningen staan gemiddeld een groot deel van het jaar leeg, maar leggen het jaar jaar beslag op de open ruimte.
  Voor nieuwe vakantie woningen zou m.i. moeten gelden:
  – dienen ter vervanging van verouderde vakantiewoningen die nauwelijks nog gebruikt worden.
  – Moeten een bezettingsgraad halen van minimaal 50% ;de projectontwikkelaar moet aantonen dat dit gerealiseerd zal worden.
  In 2015 is het aantal transacties volgens het kadaster met 80% /enorm gestegen tot 3130.
  Vooral in o.a. de kust van Zeeland en Noord Holland zijn de verkopen gestegen. Ook de prijzen zijn hier gestegen.
  Er is vooral behoefte aan nieuwbouw recreatiewoningen.
  20% van de kopers heeft het rendement op hun vermogen als motief.
  Ten opzichte van medio 2015 is de plancapaciteit flink gestegen, met zeker 25%. Waar de plancapaciteit
  in 2015 nog ongeveer 6.600 was, is het nu opgelopen tot 8.300 recreatiewoningen.
  Dit vormt een bedreiging voor de natuur en het open land langs de kust.

  Ik wil iedereen die hier mee te maken krijgt, helpen met (markt)informatie mbt recreatieve voorzieningen. Wordt m.n. ook voor beleggers de aanschaf van een vakantiewoning niet mooier voorgesteld dan de werkelijkheid?
  Ik vraag je op je kennis en visie over dit onderwerp aan deze rubriek toe te voegen.
  Interessante artikelen/rapporten heb ik als bijlage bijgevoegd.

 • #383
  Roos Kooiman
  Roos Kooiman
  • Moderator

  Welkom op het forum.
  Vervelend dat het je zoveel tijd in beslag nam en vervolgens ook nog niet gelukt is om de bijlagen erop te krijgen.
  Ik zie dat van de de eerste bijlage het bestandsformaat (met de uitgang .eml) niet toegestaan is. Kan je het misschien ook opslaan in een ander bestandsformaat?
  En de andere bestanden zijn te groot. We kunnen op dit forum bestanden toevoegen van max. 2 Mb.

 • #492

  http://vakantiemakelaar.cmail20.com/t/ViewEmail/t/1DA4517A37263E20/EF5CFC4C2E0CA84ED9767B6002735221<a
  De vakantie makelaar is in goede stemming dank zij de enorme stijging van het aantal verkochte vakantiewoning ( zie bovenstaande link)

  Ik hoop dat de druk op de markt van vakantie woningen geen aanwas van nieuwbouw projecten tot gevolg heeft.

  Ik wens een ieder voorspoedig nieuwjaar en een groene kust toe.

 • #571

  Van 10-12 maart is er de Second Home beurs in Utrecht.
  Naar aanleiding daarvan publiceren de organisatoren de volgende informatie:Nederlandse recreatiewoning
  STEEDS MEER BUITENLANDERS KOPEN NEDERLANDSE RECREATIEWONING

  De verkoop van recreatiewoningen is aan een flinke opmars bezig. Dat blijkt uit een studie van makelaarsorganisatie NVM. Woordvoerder Roeland Kimman ziet een verklaring in de gunstige marktomstandigheden. “Vooral het aantal nieuwbouwwoningen stijgt. Om een woning aantrekkelijk te maken voor verhuurders, moet je rekening houden met de eisen van toeristen. Laat je daarnaast goed adviseren door kenners om de financiële risico’s te beperken.”

  Stabiele economie niet zonder risico’s

  De economie draait op volle toeren en de markt voor recreatiewoningen herademt. Vooral het lage rendement op spaargeld zet de consument aan om een vakantiewoning aan te kopen. “Zo brengt het tenminste iets op. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Door schommelingen op de vastgoedmarkt kunnen de huizenprijzen dalen. Als je rekening houdt met een verkooptijd van om en bij de 500 dagen, is het niet verstandig om al je spaargeld in een recreatiewoning te stoppen. Want als je plots geld nodig hebt, loop je een groot risico,” zegt Roeland Kimman.

  Kust als koploper

  DE KUSTREGIO IS POPULAIR, ZOWEL BIJ NEDERLANDERS ALS BIJ BUITENLANDSE TOERISTEN.
  “Vooral Zeeland, Friesland, de Waddeneilanden en de streek rond het Ijsselmeer zijn erg in trek bij Duitsers en Belgen. Het voorbije jaar zagen we dan ook een flinke stijging in de buitenlandse vraag naar Nederlandse vakantiewoningen in deze gebieden. Om tegemoet te komen aan de vraag worden er veel nieuwe huizen gebouwd. Maar liefst 40% van de kopers heeft interesse in een nieuwbouwwoning,” weet Roeland Kimman.

  STIJGEND AANTAL NIEUWE RECREATIEWONINGEN

  Zo’n 25% van de kopers wil hun tweede woning uitsluitend zelf gebruiken; 53% koopt voor eigen gebruik én voor verhuur. Wie de recreatiewoning vooral als investering ziet en opbrengst wil halen uit huurgeld (19%) koopt doorgaans in een populair gebied in de buurt van de eerste woning. “Bij deze mensen is de vraag naar nieuwbouw groot, meestal in vakantieparken. Projectontwikkelaars spiegelen hen vaak een gegarandeerd verhuurrendement voor maar vermelden niet dat het risico op de garantie op de huuropbrengsten in de aankoopprijs vervat zit. Je mag er dus niet van uitgaan dat je je aankoop volledig hebt terugverdiend na de vooropgestelde 3 tot 5 jaar,” aldus Roeland Kimman.

  Goed advies is belangrijk

  Om een recreatiewoning aantrekkelijk te maken voor huurders kan je zorgen voor een goed uitgeruste keuken, een regendouche, een smart-tv, een open haard en een jacuzzi. Ook goede voorzieningen in de buurt zijn een pluspunt. “Als de recreatiewoning in een vakantiepark staat, zorg dan dat je op de hoogte bent van de verhuurvoorwaarden. Misschien moet je een deel van je opbrengsten afstaan of dien je bij te dragen in de onderhoudskosten van bijvoorbeeld het zwembad. Laat je goed begeleiden door een kenner zoals een aankoopmakelaar. Zo vermijd je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan die je een financiële kater kunnen bezorgen,” besluit Roeland Kimman.

  Share Post:

 • #765

  Vandaag Artikel op NU.nl dat de verkoop van vakantiehuisjes weer verder is gestegen. De lage rente is de oorzaak, beleggers worden aanhoudend gepaaid om te investeren en ….. onze mooie kuststrook en de gebieden direct daar achter verder te ver-rommelen en vol te bouwen met faciliteiten. ” De kustregio’s en de Waddeneilanden zijn het populairst ” Lieve kustbeschermers, we moeten dit stoppen ! Het kustpact dient krachtiger te worden nageleefd en provincies en gemeenten moeten actief door ons benaderd worden om de bouwplannen in een vroeg stadium tegen te gaan. Dus in feite voordat ze er zijn.

  artikel :

  Verkoop vakantiehuisjes weer verder gestegen
  Foto: ANP
  Gepubliceerd: 07 augustus 2017 07:50
  Laatste update: 07 augustus 2017 08:50

  Opnieuw zijn er meer vakantiehuisjes verkocht dan het jaar ervoor. In 2016 bedroeg de stijging 20 procent.
  Dat blijkt maandag uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 2015 was er al een verdubbeling van het aantal vakantiewoningen.

  Dat de trend doorzet, heeft volgens de NVM te maken met de lage rente. Omdat sparen nauwelijks iets oplevert, kiezen meer mensen ervoor om hun geld in een tweede huis te steken.

  Nieuwe
  Bestaande huisjes worden sneller verkocht, maar er komen ook veel nieuwe bij. Vorig jaar werden twaalfhonderd recreatiewoningen gebouwd, het hoogste aantal deze eeuw.

  De kustregio’s en de Waddeneilanden zijn het populairst. De grote vraag vanuit Duitsland en België helpt hieraan mee. De van oudsher sterk toeristische regio Veluwe/Utrechtse Heuvelrug verkeert in problemen door het overwegend verouderde aanbod.

  Nieuwbouw
  De meeste nieuwe huisjes worden opgeleverd aan de Noord-Hollandse kust. In Zuid-Holland en het Waddengebied stagneert de nieuwbouw.

  In de gebieden met een schaars aanbod lopen de prijzen sterk op. Op de Waddeneilanden wordt gemiddeld al 300.000 euro betaald voor een vakantiehuisje.

  Gemiddelde prijs
  Landelijk ligt de gemiddelde prijs van een recreatiewoning ruim boven de 140.000 euro. Dat is 4 procent meer dan in 2015. In het topjaar 2008 was dit nog circa 170.000 euro, bijna 17 procent hoger dan in 2016.

  Door de toegenomen vraag verwacht de NVM dat de gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen de komende jaren verder gaat stijgen, mits de economische groei aanhoudt en de rente laag blijft.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.