Home Forums Publieksacties Westlandse Kust

Tags: 

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Ilias Ilias 11 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #201

  In Westland zijn nu 3 acties/activiteiten gaande wat de kust betreft:
  1 Onze werkgroep Bescherm de Westlandse kust; neemt deel aan het landelijke en regionale overleg kust.
  Houdt zich bezig met de hele Westlandse kust inclusief de binnenduinranden.
  2 De politieke partij Westland Verstandig heeft een handtekeningenactie lopen tegen de komst van strandhuisjes bij Ter Heijde.
  3 De stichting Hint in Ter Heijde is een enquête gestart onder inwoners van het kustdorpje Ter Heijde met een meerkeuzevraag over de komst van strandhuisjes. Deze stichting was eerst een vereniging.

  De gemeente wil naast Ter Heijde ook nog andere strandslagen benoemd hebben als druk strand zodat ze ook daar kunnen bouwen. Ook wil ze Molenslag als druk strand benoemd zien zodat ze dan gemakkelijker de huisjes bij Ter Heijde kan realiseren. De NNN verbiedt dat nu en dat moeten we zo houden.
  Op slag Vlugtenburg is nu ook de komst van nog een permanente strandtent waarschijnlijk.
  De gemeente heeft de kusthoreca en recreatiebedrijven gevraagd een kustvisie voor de Westlandse kust te ontwikkelen. Ze betaalt daar aan mee en ziet achteraf of ze die visie over neemt… Ik vind dit geen goed idee. Wat vinden jullie?

 • #214
  Paul Begijn
  Paul Begijn
  • Moderator

  “De gemeente heeft de kusthoreca en recreatiebedrijven gevraagd een kustvisie voor de Westlandse kust te ontwikkelen. Ze betaalt daar aan mee en ziet achteraf of ze die visie over neemt…”

  Dat lijkt me een rare gang van zaken en geeft geen objectief beeld als dit echt op deze manier gaat. Het is goed om horeca en recreatiepartners mee te laten denken, transparant zelfs, maar ik zou dit clubje graag uitgebreid zien worden met meerdere partners. Waaronder vertegenwoordigers van groene partijen die goed zicht hebben op de natuurwaarden van het gebied en het landschap als usp. Diepteinterviews met meerdere partners vormen een prima middel, eventueel nog aangevuld met creatieve brainstormsessies. Het lijkt me daarbij geen goed plan om de visie daarbij dan te laten schrijven door horeca en recreatiebedrijven…om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen dient een onafhankelijk partij dit te doen. Ben benieuwd welke gedachte hier achter zit …

 • #219

  Paul,
  Dank voor je goede tips. Ik ga beslist actie nemen om de gemeente op andere gedachten te brengen.
  Alle tips of voorbeelden van hoe je een goede kustvisie kan ontwikkelen, welke elementen daar een rol in moeten spelen, zie ik graag tegemoet.
  Dank alvast.

 • #222

  Beste mensen,
  Heeft iemand een uitgewerkte gemeentelijke kustvisie die als goed mag worden gezien. Zo ja, wil je die op het forum delen.
  Ik ben zelf bezig in Westland daar op in te zetten gezien hoe het hier gaat, zie eerder bericht.
  Ook als je alleen een opzetstructuur hebt is het welkom.
  Dank alvast.

  • #462

   Beste Aad,

   Ik ben student in Delft en ben zeer geinteresseerd in de Westlandse kust, want die is het dichtste bij mij en ken ik ook het beste (ook natuurlijk de kust van Hoek van Holland en Den Haag). Als Kustbeschermer zit ik de groep die zich bezig houdt met het Manifest (kijk bij het onderwerp ‘Manifest Kustbeschermers’). Ik zou graag jullie werkgroep helpen op de een of andere manier. Zouden we eens kunnen afspreken om kennis te maken, meer informatie te krijgen en te zien wat we allemaal kunnen doen? Liefst een weekendje in januari, want nu heb ik het heel druk en tijdens de Kerstdagen zal ik afwezig zijn.

   Bedankt en hopelijk tot binnenkort. Succes met alles!

   Groeten,
   Ilias

 • #245
  Paul Begijn
  Paul Begijn
  • Moderator

  Hoi Aad,
  Los van de inhoud is de opzetstructuur van de vorige visie (versie 2012) van Provincie Zeeland wellicht bruikbaar Kustvisie voorbeeld
  Deze gaat echter wel heel erg uit van waterveiligheid en niet zozeer van natuurwaarden. Dat is een slag die juist wordt gemaakt in de nieuwe visie, de kwaliteiten van het landschap worden als uitgangspunt genomen.

  Groet,

  Paul

 • #246

  Dag Aad,
  In onderwerp ‘gemeente visie’ kwam al de nota van Ameland voorbij. Die lijkt zorgvuldig van opzet met zicht op meerdere belangen. Dit is jouw gestarte onderwerp, dus heb je al 😀
  Heb je al geïnformeerd bij Noordwijk. De vertrekkende burgemeester leek daar wel zorg om te hebben.
  Jammer voor hem dat voor zijn kust net nogal wat windmolens zijn gekomen. Overdag te zien, maar vooral in de avond een jammerlijk feest van rode lampjes die aan en uit gaan … lichtoverlast ipv geluidsoverlast.
  Ook een toppic van aandacht als strandliefhebber en beschermer.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.